Üzletszabályzat

A HEATKEEPER.HU webáruház Üzletszabályzata, és a Webshop szolgáltatás általános vállalási feltételei:
(Utolsó módosítás 2011. október 22.)

 1. Regisztráció:
  1. Az HEATKEEPER.HU Webáruházban bárki tájékozódhat a kínálatról, árakról de csak regisztrált felhasználók vásárolhatnak.
  2. Regisztrációnál pontosan, és a valóságnak megfelelően kell megadnia szállítási és számlázási adatait, valamint elérhetőségét, ezt követően válik webshopunk partnerévé. Ezt a regisztráció menüpont alatt teheti meg. Ezután már adhat fel megrendeléseket, és intézheti elektronikus vásárlásait.
  3. Az áruházban csak az első vásárlás alkalmával kell regisztrálnia magát. A regisztrációnál megadott e-mail címet és jelszót jegyezze meg, a későbbiekben ezek segítségével tud majd belépni áruházunkba.
  4. A hibás vagy hiányos regisztrációs lapot érvénytelennek tekintjük, és a HEATKEEPER.HU webáruház semmilyen formában nem vállal felelősséget a hibás adatokból eredendő téves teljesítésért.
  5. Valótlan adatok megadásával történő visszaélés, és rendeléssel történő károkozási kísérlet esetén az HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője a megkárosítottak bevonásával a károkozó ellen eljárást indít.
 2. Rendelés
  1. A HEATKEEPER.HU Internetes áruház csak online megrendeléseket fogad, faxon, e-mailben vagy telefonon történő megkeresésüket nem tudjuk feldolgozni, azonban ajánlatkéréseket e-mail útján is fogadunk.
  2. A webáruházunkban feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, nem minősülnek hivatalos ajánlattételnek, az árváltoztatás jogát fenntartjuk. Az esetek 99%-ában a weben feltüntetett árak az irányadóak, azonban esetlegesen hibásan átadott vagy átvett beszállítói ár, technikai hiba, termék felcserélés, hibás Forint/EUR váltás, jelentős Forint/EUR és Forint/USD árfolyam változás illetve a megrendelés és a teljesítés közti jelentős beszerzési ár növekedés esetén a HEATKEEPER.HU webáruház jogosult eltérni a weben feltüntetett és megrendelést követően e-mailben visszaigazolt ártól. Ezekről az esetekről a megrendelőt külön tájékoztatjuk, elfogadás esetén a megrendelést teljesítjük, visszalépés esetén a megrendelést törüljük. A megrendelésben visszaigazolthoz képest magasabb áron semmilyen körülmények között nem kötelezzük az ügyfelet megrendelésének átvételére!
  3. Kérjük rendelését csak az üzletszabályzat elolvasása, megértése után adja fel, mert a rendelésfeladással magára kötelező érvényűnek kell tekintenie üzletszabályzatunkat.
 3. Visszaigazolás
  1. Elektronikus rendszerünk minden foglalást, megrendelést rögzít, és erről automatikus igazoló levelet küld a megrendelő felé.
  2. Bizonyos esetekben (például nagy összegű vagy első rendelés esetén) előfordulhat, hogy munkatársaink a megadott elérhetőségek valamelyikén felkeresik Önt rendelését követően, hogy a megrendelést visszaigazolni és véglegesíteni tudjuk. Ezért kérjük olyan adatokat adjon meg, amelyeken munkaidőben elérhető.
  3. Amennyiben a rendelés visszaigazolására kísérletet teszünk, és ez kettő munkanapon belül nem jár eredménnyel, úgy a megrendelést töröljük rendszerünkből!
 4. Visszalépés, vásárlástól való elállás:
  1. A HEATKEEPER.HU webáruház a megrendeléstől való elállás jogát minden ügyfelének a 17_1999.II.5_kormányrendeletnek megfelelően biztosítja (teljes joganyag az üzletszabályzat végén).
  2. A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat.
   • A fogyasztó az elállás jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette.
   • A gazdálkodó szervezet köteles a fogyasztó által kifizetett legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.
   • A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket.
   • A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli.
   • A fogyasztó az elállás jogával csak és kizárólag hibátlan (vagy igazolhatóan gyári hibás), hiánytalan, és eladható állapotú (nem széttépett) csomagolással, valamennyi tartozékkal, irattal és kiegészítővel, átvétellel teljesen megegyező állapotú termék esetében, valamint az eredeti számla visszaküldésével együtt élhet. Amennyiben a megrendelő a termék bármely részelemét, alkatrészét, kiegészítőjét vagy a terméket magát sérült vagy hiányos állapotban szolgáltatja vissza, illetve amennyiben a csomagolás állapota nem biztosítja a termék későbbi értékesítésének lehetőségét (ha a szolgáltató csak érték csökkent termékként, alacsonyabb áron vagy egyáltalán nem tudná értékesíteni), úgy erről a HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője fényképet készít, jegyzőkönyvet vesz fel, ezek alapján az elállástól való jogot a vásárló felé nem biztosítja, valamint az erről készült jegyzőkönyvet és fényképeket a későbbi bizonyítás céljából archiválja.
  3. A fogyasztó nem gyakorolhatja az elállás jogát:
   • olyan áru értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac gazdálkodó szervezet által nem irányítható ingadozásától függ
   • olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó
  4. A rendeléstől való elállást minden esetben írásban kell jeleznie a megrendelőnek (email vagy posta), a HEATKEEPER.HU webáruház elérhetőségeinek valamelyikén. Ezt legegyszerűbb módon a rendelésről küldött email üzenetre válaszolva tehetik meg.
  5. A 4.1-es pont feltételeinek teljesülése esetén is a HEATKEEPER.HU webáruháznak joga van a visszakapott terméket szervizében bevizsgáltatni. Amennyiben az eszköz hibátlan, a vevőnek joga van elállnia a vásárlástól. Amennyiben a készülék hibás, de igazolható a rendeltetésszerű használat, úgy a garanciáztatás szabályai irányadóak. Amennyiben a visszakapott eszköz hibája igazolhatóan nem rendeltetésszerű használat következménye, úgy a vevőnek nincs joga elállni a vásárlástól, illetve csak térítés ellenében jogosult garanciális ügyintézésre.
  6. A megrendelőnek a kiszállított csomag átvételét megtagadni nincs joga (amennyiben az a vállalt határidőn belül és az előre feltüntetett áron érkezik)! Minden megrendelést az egymástól távollévők között létrejött szerződéskötés hatálya szerint a HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője archivál, így ez írásos megrendelőnek, szerződésnek minősül a vásárló részéről. Amennyiben a vásárló a kiszállított termék átvételét megtagadja, azzal szerződésszegést követ el, melynek jogi következményeit vállalnia kell!
 5. Teljesítés
  1. Megrendelését a beszállítóink kapacitásának és szállítási határidejének függvényében tudjuk teljesíteni
  2. Amennyiben a termék hiánya, illetve egyéb okok miatt a megrendelés feldolgozása 72 órán belül illetve a termék kiszállítása 30 munkanapon belül nem teljesíthető, úgy erről elérhetőségei valamelyikén tájékoztatjuk Önt, és a szállítás pontos időpontjáról közös megegyezés alapján határozunk.
  3. A 30 munkanapon belül nem elérhető termékek várható érkezéséről minden esetben a beszállítóknál tájékozódunk, és a kapott információink alapján tájékoztatjuk ügyfeleinket, a tőlünk telhető legkörültekintőbb módon. A beszállítói információk hitelességéért, pontosságáért, valóság tartalmáért felelősséget nem vállalunk! Amennyiben egy termék a beszállítói információktól eltérő időben, feltételekkel vagy áron érkezik, úgy a megrendelőt erről haladéktalanul tájékoztatjuk. Ilyen esetekben a megrendeléstől való elállás jogát igen, azonban kártérítést semmilyen jogcímen nem tudunk biztosítani.
 6. Fizetés
  1. A megrendelt termék árának kiegyenlítése az alábbi módokon lehetséges:
  2. Előre átutalással a rendelés visszaigazolásban megadott számlaszámra (szállítás, csomagküldés csak a vételár számlánkon történő megjelenését követően történik)
  3. Utánvéttel, készpénz megfizetéssel, az áru átvételekor a futárnak (ebben az esetben a szállítási díj bruttó 1000,- Ft)
  4. Átutalással és kiszállítással (csak szerződött törzsvásárlói partnereknek az adott viszonteladói szerződésben foglalt utalási határidőnek megfelelően)
  5. A megrendelt termékről minden esetben a regisztrációnál megadott nevére illetve cégére számlát állítunk ki. Számla hiányában sose vegyen át az HEATKEEPER.HU webáruház nevében érkezett csomagot!
  6. Sérült vagy hiányos csomagot még számla ellenében se vegyen át, illetve amennyiben ilyen kézbesítés előfordulna, kérjük ezt azonnal jelezze felénk.
  7. Házhoz szállításainkat profi, de külsős futárcégek végzik, tévedések előfordulhatnak! Kérjük minden esetben ügyeljen arra, hogy amennyiben elő átutalással fizetett, a csomag árát átvételkor még véletlenül se fizesse meg újra, illetve a webáruházunkban feltüntetett szállítási és (futárnak fizetés esetén) utánvét díjon felül Önnek egyéb költséget ne számlázzanak. Ellenőrizze az átvett csomag sértetlenségét, szükség esetén tartalmát, illetve mindenképpen kérje el a termék számlájának eredetijét. Felelősséget csak azért tudunk vállalni, hogy minden terméket az egyeztetett áron, tartalommal és feltételekkel küldünk ki, a csomag átvételének felelőssége, az ezzel kapcsolatos körültekintő eljárás a megrendelő felelőssége.
  8. A megrendelt és/vagy megvásárolt árú a teljes vételárának megfizetéséig az HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetőjének kizárólagos tulajdonát képezi.
 7. Vevőszolgálat
  1. A megrendelések feldolgozása, beszerzése, kiszállítása csak munkanapokon történik 8-17 óra között, de rendelést Ön az év bármely napján, hétfőtől-vasárnapig, 0-24-ig leadhat.
  2. Hétvégén ügyfélszolgálatunk és házhoz szállításunk szünetel. Online rendelését ilyenkor is leadhatja, de a megrendelés időpontját a legközelebbi munkanap munkakezdési időpontjának kell tekintenie (pl. hétfő reggel 9 óra.). A vállalt beszerzési és szállítási határidő is ettől az időponttól értendő.
 8. Átadás/átvétel
  1. A vevő köteles az átvétel időpontjában a megrendelt terméket tételesen ellenőrizni, és hiánytalan teljesítés esetén a számla másodpéldányának vagy szállítólevélnek aláírásával ezt igazolni. Ezt követően hiányosságokra vonatkozó reklamációkat nem áll módunkban elfogadni.
  2. A vevő a csomag átvételekor köteles ellenőrizni, hogy a számlán szereplő tételek a valóságban megegyeznek a rendelt, és átvett termékekkel, ha ezzel kapcsolatban bármilyen probléma merülne fel, azonnal köteles felvenni ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, a hiba elhárítása érdekében.
  3. A vevő a megrendelt terméket a számla, blokk, nyugta hiányában nem veheti át!
 9. Garancia, felelősségvállalás
  1. A HEATKEEPER.HU webáruház az általa eladott árukra terméktípustól függően, eltérő, a hatályos jogszabályoknak megfelelő jótállási időt vállal.
  2. Az alap esettől eltérő szavatossági idő, vagy jótállás, és ennek időtartama az adott áru mellett van feltüntetve.
  3. Felvilágosítást és információt természetesen valamennyi elérhetőségünkön, de garanciális ügyintézés csak és kizárólag a visszaküldött, szervizünkbe érkezett termékekre tudunk biztosítani. Ügyintézést a 3 napos csere, az ezt követő jótállás, illetve a 8 napos vásárlástól való elállás esetén is csak címünkre történő postai átadással, illetve futárral történő visszaküldés esetén tudunk biztosítani.
  4. Postai úton hozzánk visszajuttatott termékek eltűnésének, sérülésének felelőssége a megrendelőt és a feladót terheli.
  5. Az Internetes áruházban kizárólag új, garanciális termékek kerülnek értékesítésre, mely garancia a számla eredeti példányával (vagy másolatával) érvényesíthető.
  6. A HEATKEEPER.HU webáruház a garanciális problémával leadott termékeket bevizsgálja, és tényleges hiba esetén a hibás eszközt javítja. A három napos cseregarancián túl csak javíthatatlan terméket áll módunkban cserélni.
  7. A garanciális időtartam terméktől és terhelési időszaktól függően 1-4 munkahét lehet. Szervizünk törekszik a jogszabályok irányadásaként megjelölt 15 munkanapos határidőt tartani, azonban indokolt esetben ennél hosszabb garanciáztatási idő is előfordulhat. A garancia időtartama a vásárló részére a termék szervizben töltött idejével meghosszabbodik.
  8. A nálunk megrendelt termékeket minden esetben sértetlenül, eredeti csomagolásban adjuk át vásárlóinknak! A megvásárolt eszközök által okozott meghibásodások, károk esetén, csak és kizárólag azt a kártérítést, felelősség vállalást tudjuk biztosítani vásárlónknak, melyet a termék gyártója kínál fel.
  9. A jótállást kizáró tényezők:
   • A számlán, vagy az azonosító címkéken történt bármely szabálytalan javítás, törlés, átírás vagy valótlan adatok bejegyzése a jótállás elvesztését vonja maga után.
   • A számla vagy egyéb garanciát igazoló okmány teljes hiánya.
   • Nem rendeltetésszerű használatból eredő kár, amely lehet baleset, szerencsétlenség, helytelen tárolás, nem megfelelő üzemeltetés, rongálás, külső beavatkozás, szakszerű bekötés hiánya, stb. (Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a víz,- gáz,. villany bekötést igénylő eszközök csak és kizárólag akkor jogosultak garanciáztatásra, ha azt számlával igazolhatóan szakszerviz vagy szakember kötötte be. Ide tartozik minden olyan termék, melynek gáz, víz bekötési szükséglete van, valamint villamos bekötése nem a háztartásban elvégezhető konnektor bedugással történik)
   • Erős napsugárzás, nedvesség, elemi kár (villámcsapás, túlfeszültség) vagy bármilyen mechanikus sérülés miatt bekövetkezett károsodás.
   • Illetéktelen szerviz, illetve magánszemély beavatkozása által okozott károsodás.
   • A termékek szakszerűtlen kezelése.
   • Fizikai sérülés, ütés, dobás nyoma
  10. A HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője a L-AD Kereskedelmi Kft. semmilyen módon nem felelős az alábbi esetek előfordulásáért:
   • Interneten keresztül küldött és fogadott bármilyen nemű adatveszteség
   • a Webáruházhoz való csatlakozás miatt bekövetkezett hibák
   • vis major esete
   • a beszállítói árak jelentős emelkedése okán az élő foglalások áremelése miatt
   • harmadik személy valamely regisztrált vásárló rovására történt csalása, károkozása miatt
   • regisztrált vásárló valamely harmadik személy rovására történt csalása miatt
   • Egyedül a vásárló felelős a HEATKEEPER.HU Internetes áruházban való kapcsolódásáért és az internetes áruházban való vásárlásért.
 10. Vevői nyilatkozat
  1. Az Internetes áruházba történt regisztrációval minden regisztrált vásárló kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az üzletszabályzatot, valamint azt magára nézve kötelező érvényűnek tekinti.
  2. Az üzletszabályzat hiányos ismerete nem mentesít az abban foglaltak alól.
 11. Vegyes rendelkezések
  1. Áraink naponta frissülnek, tájékoztató jellegűek, az árváltozás jogát fenntartjuk.
  2. Regisztrált felhasználóink bizonyos időközönként az aktuális akciókról, újdonságokról, érdekességekről hírlevelet kapnak. Amennyiben erre Ön nem tart igényt, ezt e-mailben jelezze felénk.
  3. A HEATKEEPER.HU internetes áruház szabadon módosíthatja a vásárlás feltételeit és szabályait és / vagy az internetes áruházat, értesítési és bárminemű kötelezettség nélkül arra nézve, hogy megindokolja a döntés helyességét, és a HEATKEEPER.HU internet áruház üzemeltetője nem vonható felelősségre, ha így tesz. Bármely módosítás abban az időpontban lép életbe, amikor online megtalálható az internet áruházban. Bármely résztvevőnek, aki nem ért egyet a szabályok módosításával, fel kell hagynia a vásárlással.
 12. Adatvédelmi nyilatkozat
  1. A résztvevők, regisztráltak személyes adatainak felhasználása az Adatvédelmi törvény hatályos szabályozásának értelmében történik, melyet az HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője csak az illetékes hatóságok felé ad ki, annak felszólítására.
  2. Minden résztvevőnek joga van elérni, helyesbíteni, vagy törölni bármely, akár az összes általa megadott információt
  3. Az L-AD Kereskedelmi Kft. mint a HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője a regisztrációk és vásárlások során birtokába jutott adatokat titokként kezelni, és azt harmadik személynek nem szolgáltatja ki. Kivételt ez alól csak szabálysértés, visszaélés vagy bűncselekmény gyanúja képez, ilyen esetekben a kért adatokat a HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője az intézkedő hatóságok rendelkezésére bocsátja.

A HEATKEEPER.HU webáruház üzemeltetője:

Cégnév: L-AD Kft.
Teljes cégnév: L-AD Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Cég székhelye: 2800 Tatabánya, Bódishegyi u. 2.
Postacím: 2800 Tatabánya, Bódishegyi u. 2.
Adószám: 13460222-2-11
Közösségi adószám: HU13460222
Cégjegyzék szám: 11-09-010703
Kibocsátó: Komárom-Esztergom Megyei Bíróság mint Cégbíróság
Cég statisztikai számjele: 13460222-5153-113-11
Bankszámla szám: OTP Bank Nyrt. 11740009-20086945-00000000
Elérhetőség: E-mail: info@heatkeeper.hu

A webáruházban leadott megrendelés írásban megkötött szerződésnek minősül.
A webáruházban leadott megrendelést iktatjuk.
Az iktatott megrendelés mint szerződés utólagosan hozzáférhető.
A szerződés Magyar nyelven készült, és került iktatásra.

Jogi rendelkezés:

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről

A Kormány a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fvtv.) 55. §-ának e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

 1. §
  • (1) A rendelet hatálya arra a szerződésre terjed ki, amelyet fogyasztó [Ptk. 685. § d) pont] és fogyasztónak nem minősülő személy vagy szervezet (a továbbiakban együtt: értékesítő) köt egymással az értékesítő áruértékesítő, illetve szolgáltató tevékenységi körében, kizárólag egy vagy több távközlő eszköz használata útján (távollevők között kötött szerződés).
  • (2) A rendelet akkor alkalmazható, ha külön jogszabály a rendelet hatálya alá tartozó szerződésről eltérően nem rendelkezik.
  • (3) A rendelet hatálya nem terjed ki:
   1. a távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló törvény által szabályozott pénzügyi ágazati szolgáltatásokra irányuló szerződésekre;
   2. automatából történő értékesítésre;
   3. nyilvános távbeszélő állomás igénybevétele útján a távbeszélő szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött szerződésre;
   4. az építési szerződésre;
   5. ingatlan tulajdonjogának vagy ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésekre, kivéve a bérleti szerződést;
   6. az árverésen kötött szerződésre.
  • (4) Nem kell alkalmazni a 2-6. §, valamint a 7. § (1) bekezdésének rendelkezéseit az élelmiszerek, valamint egyéb mindennapi fogyasztásra szolgáló áruk rendszeres házhoz szállítására vonatkozó szerződésekre, továbbá az olyan szállást nyújtó, szállítási, étkeztetési vagy szabadidős szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekre, amelyek alapján az értékesítő e szolgáltatásokat meghatározott időpontban vagy meghatározott időszakban nyújtja.
  • (5) E rendelet alkalmazásában távközlő eszköz: bármely eszköz, amely alkalmas a felek távollétében - szerződés megkötése érdekében - szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, az automata hívókészülék, a rádió, a videotelefon, videotex (mikroszámítógép képernyővel) billentyűzettel vagy érintőképernyővel, az elektronikus levél (e-mail), a távmásoló (telefax) és a televízió.
 2. §
  • (1) Az értékesítő a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni:
   1. az értékesítő cégnevéről (nevéről), székhelyéről (lakóhelyéről), a külön jogszabályban meghatározott nyilvántartásba vételi számáról, adószámáról és telefonszámáról;
   2. a szerződés tárgyának lényeges tulajdonságairól;
   3. az ellenszolgáltatásról, beleértve az ellenszolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb fizetési kötelezettséget is;
   4. szükség szerint a szállítás költségéről;
   5. a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételeiről;
   6. az elállás jogáról (4-5. §);
   7. a távközlő eszköz használatának díjáról, ha azt az alapdíjtól eltérően állapítják meg;
   8. az ajánlati kötöttség idejéről;
   9. a szerződés legrövidebb időtartamáról olyan esetben, amikor a szerződésben foglaltak teljesítésére folyamatosan vagy ismétlődően kerül sor.
  • (2) Az értékesítő az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettségnek egyértelműen, közérthetően és pontosan, az igénybe vett távközlő eszköznek megfelelő módon köteles eleget tenni.
  • (3) Ha az értékesítő telefonon tesz szerződéskötésre ajánlatot a fogyasztónak, annak kezdetekor köteles közölni legalább cégnevét (nevét), székhelyét (lakóhelyét) és telefonszámát, valamint a fogyasztó figyelmét kifejezetten fel kell hívnia szerződéskötésre irányuló szándékára.
 3. §
  • (1) Az értékesítő köteles a fogyasztót a szerződés megkötése előtt kellő időben, de legkésőbb a szerződés megkötésekor a 2. § (1) bekezdésének a)-f) pontjában foglaltakról írásbeli tájékoztatóval vagy más, a szóbeli tájékoztatást megerősítő dokumentummal (a továbbiakban együtt: írásbeli tájékoztató) ellátni.
  • (2) Az írásbeli tájékoztatónak az (1) bekezdésben előírtakon felül tartalmaznia kell:
   1. a 4. § szerinti elállási jog gyakorlásának feltételeit, módját és következményeit, ideértve a 4. § (5) bekezdésében, a 6. §-ban és a 7. § (3) bekezdésében foglaltakat, továbbá azt az esetet is, amikor a fogyasztót az 5. § alapján az elállás joga nem illeti meg;
   2. az értékesítő azon telephelye (fiókja) vagy egyéb szervezeti egysége címét, ahol a fogyasztó kifogásait érvényesítheti;
   3. a szavatosság, illetve a jótállás feltételeit, valamint a teljesítést követően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatás (alkatrészellátás, javítószolgálat) biztosítását;
   4. a szerződés megszüntetésének lehetőségét, ha az határozatlan időre szól, vagy tartama az egy évet meghaladja.
  • (3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatóak távközlő eszköz útján egyetlen alkalommal nyújtott olyan szolgáltatás esetében, amelynek ellenértékét a távközlő eszköz üzemeltetője részére kell megfizetni. A fogyasztót azonban ilyen esetben is tájékoztatni kell az értékesítő (2) bekezdés b) pontjában meghatározott címéről.
 4. §
  • (1) A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat.
  • (2) A fogyasztó az elállás jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette, szolgáltatás nyújtása esetében pedig, amikor a szerződést megkötötte, feltéve, hogy az értékesítő a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.
  • (3) Ha az értékesítő nem tesz eleget a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének, a fogyasztó az elállás jogát az áru átvételének napjától, szolgáltatás nyújtása esetében pedig a szerződés megkötésének napjától számított három hónapon belül gyakorolhatja.
  • (4) Ha a 3. § szerinti tájékoztatásra a (3) bekezdésben meghatározott három hónapon belül sor kerül, a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló nyolc munkanapos határidő attól a naptól kezdődik, amikor a tájékoztatót kézhez kapta.
  • (5) Az értékesítő köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni. A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli. Az értékesítő azonban követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.
 5. §
  • A felek eltérő megállapodása hiányában a fogyasztó nem gyakorolhatja a 4. § szerinti elállási jogot
   1. szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt az értékesítő a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte;
   2. olyan áru értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac értékesítő által nem irányítható ingadozásától függ;
   3. olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó;
   4. hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépi szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a fogyasztó felbontotta;
   5. hírlap, folyóirat és időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés esetében;
   6. szerencsejáték-szerződés esetében.
 6. §
  • (1) Ha az áru árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben az értékesítő által nyújtott kölcsön [Fvtv. 2. § d) pont] fedezi, a fogyasztó 4. § szerinti elállási jogának gyakorlása a fogyasztási kölcsönszerződést is felbontja.
  • (2) A fogyasztó az értékesítőnek a fogyasztási kölcsönszerződés felbontásából eredő kárát nem köteles megtéríteni, és tőle kamat vagy egyéb költség sem követelhető. Az értékesítő azonban követelheti a fogyasztótól a kölcsönszerződés megkötéséből eredő kárának megtérítését, feltéve, hogy a kölcsönszerződésben ezt a kár elemeinek és összegszerűségének meghatározásával kifejezetten kikötötte, és a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.
  • (3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni, ha az áru árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben harmadik személy által nyújtott fogyasztási kölcsön (a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2. számú melléklete III. 5. pont) fedezi, feltéve, hogy a fogyasztási kölcsönszerződés a pénzügyi intézmény és az értékesítő előzetes megállapodásán alapul. Az értékesítő köteles a fogyasztó elállásáról a pénzügyi intézményt haladéktalanul értesíteni.
 7. §
  • (1) A felek eltérő megállapodása hiányában az értékesítő a fogyasztótól kapott felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül köteles a szerződés szerinti teljesítésre.
  • (2) Ha az értékesítő a szerződésben vállalt kötelezettségét azért nem teljesíti, mert a szerződésben meghatározott áru nem áll rendelkezésére, illetve a megrendelt szolgáltatást nem áll módjában nyújtani, köteles erről a fogyasztót haladéktalanul tájékoztatni, valamint a fogyasztó által fizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb harminc napon belül visszatéríteni. E kötelezettség teljesítése az értékesítőt nem mentesíti szerződésszegése egyéb következményei alól.
  • (3) Ha az értékesítő a szerződésben meghatározott módon helyettesítő áruval, illetve szolgáltatással teljesít, a 4. § szerinti elállási jog gyakorlása folytán az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségek az értékesítőt terhelik. A költségek viseléséről, valamint a megfelelően helyettesítő áruval, illetve szolgáltatással történő teljesítésről az értékesítő egyértelműen és pontosan köteles a fogyasztót tájékoztatni.
 8. §
  • (1) Az értékesítő nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan árut értékesít, illetve olyan szolgáltatást nyújt, amelyet korábban a fogyasztó nem rendelt meg.
  • (2) A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni az értékesítő ajánlatának - hallgatólagos - elfogadását.
 9. §
  • (1) A fogyasztó kifejezett hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy az értékesítő a szerződéskötés céljából automata hívókészüléket, illetve távmásolót (telefaxot) használjon.
  • (2) Ha külön jogszabály eltérően nem rendelkezik, az értékesítő a fogyasztó kifejezett tiltakozásának hiányában használhat olyan, közvetlen kapcsolatot lehetővé tevő távközlő eszközt, amely nem tartozik az (1) bekezdés hatálya alá.
 10. §
  • Az értékesítőt terheli annak bizonyítása, hogy a rendeletben meghatározott tájékoztatási kötelezettségének eleget tett, a határidők betartására vonatkozó előírásokat megtartotta, valamint a fogyasztó 9. §-ban előírt hozzájárulását beszerezte.
 11. §
  • (1) A fogyasztó a rendeletben meghatározott jogáról érvényesen nem mondhat le.
  • (2) A rendeletben foglaltaktól csak a fogyasztó javára lehet eltérni.
  • (3) Ha a rendelet hatálya alá tartozó szerződés az Európai Gazdasági Térség valamelyik államával szoros kapcsolatban áll, harmadik ország jogának a felek által a szerződésre irányadó jogként való választása érvénytelen annyiban, amennyiben e harmadik ország joga az említett államnak a 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültető jogszabálya eltérést nem engedő rendelkezésével ellentétes. Az érintett kérdésben a felek által választott jog helyett az említett állam jogát kell a szerződésre alkalmazni.
 12. §
  • (1) Ez a rendelet 1999. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit csak a hatálybalépését követően kötött szerződésekre kell alkalmazni.
  • (2)
  • (3) Ez a rendelet a távollévők között kötött szerződések esetén a fogyasztók védelméről szóló, 1997. május 20-i 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja; az irányelv 8. cikke kivételével.