Radiátorkarbantartási tippek

A radiátorok a fűtési rendszer meg nem énekelt hősei. Csak ülnek a falnál elhanyagolva, észrevétlenül és várják dicső pillanatukat, amikor a hideg idő beköszönt. Egy kicsit törődjön radiátoraival is és fordítson egy kis figyelmet rájuk az alábbi tippek segítségével. Néhány apró változtatással pénzt takaríthat meg és melegséget érezhet ezen a télen is.

A karbantartott kazán boldog kazán

Ha karbantartja kazánját a téli hónapok előtt, megelőzi a kellemetlenségeket és biztossá teszi, hogy családja ne fázzon meg hirtelen lehűléskor. A kazán karbantartása nemcsak hatékony működését segíti elő, hanem segít spórolni a fűtésszámlán és elhárítja a költséges javítást a jövőben.

Hadd folyjon

A légbuborék egy radiátor legnagyobb problémája, mert korlátozza a hőáramlást a rendszerben. Légteleníteni egy radiátort amikor a központi fűtés nincs használatban, a legjobb módja annak, hogy később a forró víz az egész radiátoron keresztül folyjon - nemcsak néhány elszigetelt elemén. Addig végezze a légtelenítést, amíg az összes levegő elhagyja a radiátort és akkor az otthona rövid időn belül felmelegszik.

Használjon hőfokszabályozót

A hőfokszabályozós radiátorszelep használata hatékony módja a hőpazarlás megelőzésének. Ha felszerelte a radiátorára, a szelep érzékelni fogja a szoba hőmérsékletét és ha szükséges, automatikusan lekapcsolja (lezárja) a radiátort. Emlékezzen, egy fokkal lejjebb tekerve a fűtést akár a fűtési számla 10%-át is megspórolhatja!

Mossa ki a lerakódást

A radiátorai nem olyan melegek, amilyenek korábban voltak? Melegek a tetejük környékén és az oldalukon, de mégis hidegek középen és az aljukon? Ha igen, talán eliszapolódtak a radiátorok, ami hidegebb otthont, magasabb energiaszámlákat és nagyobb esélyt jelent a központi fűtési rendszer meghibásodására. Csak annyit kell tennie, hogy átmossa a radiátorait néhány egyszerű eszköz segítségével. Más megoldásként, egy vízvezeték-szerelő gyorsan és költséghatékonyan kimossa őket Önnek.

Porolja le

Kiporszívózzuk az otthonunkat, letakarítjuk a bútort és leporoljuk a képkereteket, de nagyon ritkán vetünk egy pillantást a radiátoraink mögé. A tiszta radiátor hatékonyabb radiátor, szóval egyszerűen letörölve a port a radiátor elemei mögött és között, pénzt takaríthat meg a fűtési költségein. Csak egy nem is drága radiátorkefére van szüksége, amit bármelyik barkácsáruházban beszerezhet.

Ne takarja le a radiátorát

Háztartási bútorok, úgymint ágyak, asztalok, szófák és függönyök, mind elnyelik a hőt és akadályozzák a légáramlást, ezért ne tegyünk semmit a radiátor elé. Ez egy egyszerű tanács, amit könnyen megvalósíthatunk - jóllehet, gyakran átsiklunk felette.

Használjon hővisszaverőt

Hővisszaverő panelt - mint amilyen a HEATKEEPER energiaspóroló radiátor panel - felszerelve a háztartási radiátorok mögé, nemcsak a hőveszteséget csökkenthetjük a külső falak felé, hanem melegebbnek is érezzük a lakást a szobába visszavert hő miatt. Ezek a termékek a fűtésszámlát akár 20%-kal is képesek csökkenteni. Azáltal, hogy a falról visszasugározzák a hőt a radiátorra, a kazánba visszatérő víz melegebb, ami azt jelenti, hogy ritkábban begyújtania a kazánnak. A hővisszaverő panelek könnyen telepíthetőek, mivel még a radiátort sem kell eltávolítani, és néhány hónap alatt megtérül a beruházás.